WordPress beheren met WP-CLI Print

• 0

Op onze WordPress Webhostingpakketten (Plus en Extra) is standaard WP-CLI actief.

Je kunt WP-CLI gebruiken om je WordPress website te beheren, en het is een handige tool welke vooral interessant zal zijn voor ontwikkelaars en gevorderde gebruikers van WordPress.

Met WP-CLI kun je algemene taken en geavanceerde taken uitvoeren via de commandline. Zo kun je bijvoorbeeld gebruikers beheren, berichten plaatsen, categorieën beheren, zoeken en vervangen in de database en wachtwoorden opnieuw instellen. Ook kun je onderhoud uitvoeren en updates installeren, de database repareren en prestatieproblemen oplossen.

Wat betekent WP-CLI?

De naam WP-CLI is een afkorting van WordPress Command Line Interface.

In dit artikel leggen we je een aantal dingen uit:
Hoe kan ik WP-CLI gebruiken?
Gebruikers beheren met WP-CLI
Het installeren van WordPress updates met WP-CLI
Het beheren van Plug-ins beheren met WP-CLI
De WordPress database repareren met WP-CLI

Hoe kan ik WP-CLI gebruiken?

WP-CLI is geïnstalleerd op onze WordPress Webhosting pakketten. Om WP-CLI te kunnen gebruiken log je in op jouw account via SSH. Windows gebruikers kunnen de gratis SSH client Putty installeren. Mac gebruikers hoeven geen speciale software te installeren, via het programma Terminal kun je toegang krijgen tot de SSH omgeving.

Alle WP-CLI commando's moeten worden uitgevoerd in de hoofdmap van WordPress. In de meeste gevallen is dit de map public_html of /domains/domeinnaam.nl/public_html/.

Gebruikers beheren met WP-CLI

Een gebruiker aanmaken

Dit commando zal een nieuwe gebruiker aanmaken met als gebruikersnaam beheerder, met rol Administrator (beheerder), en het opgegeven e-mailadres en wachtwoord.

wp user create beheerder email@domeinnaam.nl --role=administrator --user_pass=wachtwoord

Een gebruiker verwijderen

Dit commando zal de gebruiker met de vermelde gebruikersnaam verwijderen – in dit geval gebruikersnaam.

wp user delete gebruikersnaam

Een overzicht tonen van alle gebruiekrs

Het volgende commando zal een lijst tonen van alle gebruikers in uw CMS met hun ID, schermnaam, e-mailadres en permissies / rol

wp user list

Het wachtwoord van een gebruiker wijzigen

Gebruik het user ID uit de output van het vorige commando om het wachtwoord voor een bepaalde gebruiker te wijzigen

wp user update 1 --user_pass=new-password-here

WordPress updates via WP-CLI

WordPress core

Controleer de huidige versie van de WordPress core:

wp core version

Update de WordPress core naar de laatste beschikbare versie

wp core update

Indien je naar een bepaalde versie moet updaten, omdat bijvoorbeeld een plug-in die je gebruikt niet compatibel is met de laatste beschikbare WordPress versie, dan kan je WordPress dwingen om naar de gewenste versie te updaten. Het onderstaand voorbeeld zou jouw CMS laten updaten naar WordPress versie 5.9

wp core update --version=5.9 --force

Het beheren van Plug-ins beheren met WP-CLI

Controleer de huidige status van alle plug-ins en de beschikbare updates

wp plugin list

OF

wp plugin status

Je zal de naam zien, de versie en een letter bij het thema: I = Inactief, A = Actief, U = Update beschikbaar

Controleren op verouderde plug-ins:

wp plugin list | grep "available"

Update alle plug-ins:

wp plugin update --all

Update één plug-in:

wp plugin update plugin-naam

Een nieuwe plugin installeren:

wp plugin update plugin-naam

Plug-ins uitschakelen

Kun je niet meer inloggen in WordPress vanwege een conflict met een plugin? Als je niet weet om welke plugin het gaat, kun je alle plug-ins uitschakelen met

wp plugin deactivate --all

Om alle (!) plugins weer te activeren gebruik je

wp plugin activate --all

Je kunt ook een enkele plugin plug-in deactiveren

wp plugin deactivate plugin-naam

En weer activeren

wp plugin activate plugin-naam

Het beheren van Thema's beheren met WP-CLI

Controleer de huidige status van alle thema’s en kijk of er updates beschikbaar zijn

wp theme list

OF

wp theme status

Je zal de naam zien, de versie en een letter bij het thema:

I = Inactief, A = Actief, U = Update beschikbaar

Controleer enkel op verouderde thema’s:

wp theme list | grep "available"

Update alle thema’s:

wp theme update --all

De WordPress database repareren met WP-CLI

Krijg je de melding dat de database gerepareerd moet worden? Voer dan het commando uit om de database te repareren:

wp db repair

Je weet nu een aantal belangrijke basis commandos's om je WordPress website te beheren met WP-CLI. Als je meer wilt weten over hoe je WP-CLI kunt toepassen, en voor geavanceerde commandos's, kun je de website https://make.wordpress.org/cli/2018/08/08/wp-cli-v2-0-0-release-notes/ bezoeken.